Mr.Cools' Planet - Welkom! Welcome!

Traveling and Writing
This website is about traveling and writing. Being on the move and being emotionally moved. Two different but interconnected things. Spotting places and losing your heart. Temples, pyramids, cities and ruins, forests and mountains, valleys and rivers, volcanoes and lakes, daily life in the streets, the world as habitat for writing.
Read on: In the year 2000

The Author
Derk Cools was born in 1939 in Den Haag / The Haque, the Netherlands. He got his degree in social geography and economics at the University of Utrecht(1958). As a civil servant with the Ministry of Economic Affairs, he developed expertise in regional (economic) planning at home and abroad. In 1994, he retired and moved to the Netherlands Antilles, the island of Curacao. Read on: Since 1995, he traveled

09 september 2015

Szigetvar in Hongarije




schilderij van het bolwerk van de sultan in Szigetvar



Ooit gehoord van Szigetvar? Het ligt in het zuiden van Hongarije. 

De wegen van de geschiedenis lijken ondoorgrondelijk


Uit Wikipedia
Szigetvár ontleent zijn bekendheid aan een veldslag die in 1566 tegen de Turken werd gevoerd. De burcht van Szigetvár lag op eilanden in het moerasgebied (de naam betekent eilandburcht) en was daardoor niet gemakkelijk te veroveren. Precies 33 dagen lang hield de commandant de burcht, Miklós Zrínyi, zich met 2.500 verdedigers staande tegen een Turkse overmacht van 80.000 man onder leiding van sultan Süleyman. Ondanks verlokkende aanbiedingen - zo zou bij overgave het Kroatisch-Hongaarse Zrinyi voor altijd heersen over de Turkse satellietstaten Kroatië en Slovenië - gaf Zrinyi het niet op. Toen de strijd ten slotte een gevecht van man tegen man, wonnen de Turken en overleefden slechts enkele verdedigers van de burcht de slag.
De kleinzoon van de gesneuvelde Miklós Zrinyi schreef het drama 'De val van Sziget'. De burcht, die door de Turken werd opgebouwd, werd na 1960 gerestaureerd. Op het Zrinyi tér staan een monument voor de commandant en de voormalige moskee, oorspronkelijk met twee minaretten, die tegen het eind van de 18e eeuw in een barokke rooms-katholieke kerk werd veranderd.

07 september 2015

Europa, Europa





Europa, hoe anders ben je dan je schijnt. Hoe vergeten ben je wie je bent geworden. Europa, kijk in de spiegel en zie wie daarin verschijnt. Europa vergeet niet dat de Verlichting hier geboren werd.

06 september 2015

Migrant of Balling?



Migrant of Balling?
Als de migrant geen vluchteling is en geen asielzoeker, is hij dan een balling? Is hij werkelijk verdreven uit zijn vaderland? Ja, dan wil hij zo spoedig mogelijk terug als het kan. Dat wil zeggen dat hij veilig kan terugkeren zonder te worden vervolgd. Als hij niet kan terugkeren, is hij meestal vervuld van nostalgie, heimwee en verlangen ooit weer 'thuis' te komen. Thuis is zijn geboortegrond. Heimwee is in deze zin een verlangen naar wat niet meer bestaat.  Een man als de Amerikaanse schrijver Edward Saïd uit Palestina was een balling. De Russische émigrés in Parijs na de Revolutie waren ballingen. De Na-oorlogse mensen afkomstig uit Oost-Duitsland  en wonend in de Bondsrepubliek waren ballingen. De historicus graaf Christian von Krockow schreef er indringende boekjes over. Ballingen zijn mensen die ontheemd zijn, wier vaderland eigenlijk niet meer bestaat of dat fundamenteel veranderd is en daardoor in wezen niet meer bestaat.