Mr.Cools' Planet - Welkom! Welcome!

Traveling and Writing
This website is about traveling and writing. Being on the move and being emotionally moved. Two different but interconnected things. Spotting places and losing your heart. Temples, pyramids, cities and ruins, forests and mountains, valleys and rivers, volcanoes and lakes, daily life in the streets, the world as habitat for writing.
Read on: In the year 2000

The Author
Derk Cools was born in 1939 in Den Haag / The Haque, the Netherlands. He got his degree in social geography and economics at the University of Utrecht(1958). As a civil servant with the Ministry of Economic Affairs, he developed expertise in regional (economic) planning at home and abroad. In 1994, he retired and moved to the Netherlands Antilles, the island of Curacao. Read on: Since 1995, he traveled

16 november 2016

Sizzler en de lijster






Sizzler zit voor zijn huis, waar hij meestal zit, uren lang, alleen. Hij zit daar. Soms staat hij op en loopt heen en weer over het terras. Een paar keer heen en weer. Hij kijkt over de vallei naar de overkant, waar hij zelden komt. Het is niet nodig er heen te gaan, hij kent de overkant beter dan de mensen, die er wonen. Uren lang zit hij op zijn terras en kijkt zonder te denken wat hij ziet. Zodra het beweegt, ontdekt zijn oog wat er beweegt. In de ochtend valt het zonlicht op de overkant, zit Sizzler in de schaduw van de bergrug achter zijn huis. De schaduw van de berg valt over zijn huis en het terras aan de voorkant. Het is koel in de schaduw. De ochtend is altijd koel ook in de zomer. Het duurt wat langer voordat het huis is opgewarmd. Meestal draagt hij in de ochtend een trui, die hij in de middag uittrekt en naarbinnen brengt. In de middag werkt hij in de tuin achter het huis. De tuin ligt aan de verkeerde kant, zegt Sizzler. De grond is in de winter hard, maar ook in de zomer kost het hem moeite om er met de schop in door te dringen. Als het regent zuigt de grond zich dicht. Zijn schop kan hij er bijna niet uittrekken. Soms laat hij de schop dan maar staan in de grond. Heel soms landt een lijster op de schop. Sizzler lacht dan en denkt dat de schop nog ergens toe dient. De vogel is meestal al weer weg. Het duurt maar even en dan is de lijster al weer weg. Sizzler vraagt zich af hoe de lijster zo snel de schop ontdekt. Het is alsof de lijster in de boom zit te wachten tot hij de kans krijgt op de schop te landen. De winter is lang en de lijster komt alleen aan het eind van de winter, wanneer de ergste kou uit de lucht is. Misschien is de lijster op doortocht en is het telkens een andere lijster die de schop ontdekt. Het kan ook zo zijn dat de lijster een plek zoekt voor zijn nest in de lente. Sizzler mist de lijster. Hij vergeet de lijster wanneer hij op het terras zit. Meestal vliegt de lijster langs de achterkant van zijn huis. De lijster komt over de bergen naar de vallei.

dit is geen lijster




Geen opmerkingen: